Fakte lambalihast

Eesti suurim lihatootja Rakvere Lihakombinaat on Selverite lihalettidesse müügile toonud mahetalleliha. Mahetalleliha pärineb tulundusühistult Eesti Mahe, kes korraldab talleliha mahekäitlemise Rakvere Lihakombinaadi tellimisel.
Lihalettidest saab osta kaheksat erinevat mahetalleliha toodet: tallepraad, välisfilee, sisefilee, karree, abaliha, kaelakarbonaad, talleribi (plaadina), tallepraad kondiga.

 

Fakte lambalihast:

•    Lambaliha on kergesti äratuntava rikkaliku maitsega. Hea ja kvaliteetne lambaliha on kõrges hinnas ning sellest saab valmistada väga atraktiivseid ja maitsvaid roogi.

•    Noorte, alla aastaste lammaste ehk tallede liha on kõige hinnatum, kuna see on õrnem, pehmem ja hõrgum. Samuti pole sellel tugevat lambalihale iseloomulikku maitset.

•    Lamba rasv hangub jahtumisel kiiresti – see on ka põhjus, miks neid roogi tuleb kuumalt serveerida ja nõud eelnevalt soojendada. Samuti ei ole hea lambaliha kõrvale juua külmi jooke.

•    Lambalihale iseloomulik tugev kõrvalmaik on sageli just vanemate lammaste lihal. Selle vähendamiseks võib maitsestada liha erinevate maitsetaimedega. Hästi sobivad küüslauk, köömned, majoraan, ingver, piparmünt, rosmariin, kadakamarjad jne.

•    Liha saab samaaegselt ka pehmemaks, kui kasutada maitse andmiseks marinaade. Selle toimel sidekoed osaliselt lagunevad, tänu millele muutub liha pehmemaks ja muredamaks. Niisugust liha pehmendamist nimetatakse ka laagerdamiseks, mis lambaliha puhul on äärmiselt tähtis.


 

•    Värske talleliha on sedavõrd heade maitseomadustega, et suurt maitsestamist ega marineerimist ei vajagi.

•    Arvestama peab ka sellega, et liigne kuumtöötlemine muudab talleliha tuimaks, kuivaks ja kõvaks. Oluline on valida õige küpsetusaeg.

•    Tuntuim lambalihast toit on kebab, mis on Türgi ja Kaukaasia riikide rahvusroog. Valmistatakse marineeritud lambalihast, sibulast jm lisanditest. Lamba- või veise hakklihast saab valmistada ka hakk-kebabi.

•    Lambaliha heade omaduste hulka kuulub seegi, et see talub hästi sügavkülmutamist. Kui külmutatud liha õigel viisil aeglaselt üles sulatada, on maitse võrreldes värske lambalihaga väga vähe muutunud. Seega sobib maitsvate roogade valmistamiseks suurepäraselt ka külmutatud lambaliha.

•    Talleliha on hea valguallika ja B-grupi vitamiinide allikas. Lambalihas on tsinki, rauda, kaaliumit ja fosforit. Kirjanduses esitatud andmed näitavad ka kõrget seleeni kui ka antioksüdandi sisaldust lambalihas.


 

Näita veebi »